top of page

Det går mot lysere tider, men først må vi stå i den mørke vinteren!

Tirsdag forrige uke uttalte finansminister Trygve Slagsvold Vedum til TV2 nyhetene at han så lyst på våren da han tenkte at vi hadde nådd toppen av den økonomiske krisen. (1) Dette begrunner han blant annet med at regjeringens tiltak med å holde igjen på oljepengebruken har vært med på å begrense prisveksten. Og dette er det viktigste grepet for å gi bedring i folks hverdagsøkonomi. Prisveksten var i desember 2022 på 5,9 prosent, noe som er en nedgang fra desember året før og dette igjen vil påvirke renten. Så Vedum mener at toppen er nådd og at vi går mot lysere tider. I tillegg er strømprisene på vei ned.

Alt dette høres jo ut som godt nytt, men torsdag formiddag skriver NRK.no i artikkelen «Regjeringen varsler nye dagligvaretiltak» (2) om hvordan prisene på dagligvarer vil stige med opptil 10(!) prosent i februar. Den generelle prisveksten var, som skrevet over, 5,9 prosent i desember 2022 og altså lavere enn desember 2021, men prisøkningen på mat og drikke var på 6,5 prosent i løpet av 2022, mens i desember 2022 lå den på hele 11,5 prosent mer en i desember 2021. Dette har helt klart hatt en enorm påvirkning på folks lommebok. Mat og drikke må vi ha for å overleve. Luksusvarer kan vi klare oss uten.

I februar skal altså prisene på dagligvarer stige med opptil 10 prosent og prishoppet er et resultat av høstens forhandlinger mellom leverandører og dagligvarebransjen, men får utslag først i februar. (2) Prishoppet skyldes økte kostnader hos leverandørene og kundene må ta regningen. (3)


Finansministeren er optimistisk og regjeringen vil sette inn tiltak for å dempe prisveksten og sørge for at ikke matvaregigantene tar seg for godt betalt. Dette er godt nytt på lang sikt, så vi kan kanskje håpe på en bedre vår, men først må vi komme oss gjennom vintermåneder som kan svi godt i lommeboken.Siste innlegg

Se alle

Lokallag i Oslo

Vi har endelig fått startet et lokallag i Oslo, og dette blir spennende. Giovanni Antonucci er leder av lokallaget og er klar for fullt trøkk fremover. Lenger ned på siden, k dere kan lese litt om Gio

Comments


bottom of page