top of page

Spørsmål til arbeids- og sosial minister Røe Isaksen

Det ble sendt spørsmål til arbeids- og sosialministeren i begynnelsen av mars. Vanligvis har man en uke til å svare, men i den situasjon som vi nå er i, har dette tatt litt lengre tid. Vi ser også at det er mange kriser som må løses i disse dager. Vi fikk stille spørsmål gjennom SVs stortingsgruppe. Eirik Faret Sakariassen (SV) tok saken til ministeren.

Nå har svaret kommet vi legger dette ut her. Først legger vi spørsmål og svaret deretter.


Spørsmål

Hva er grunnen for praksisendringen i Nav når det gjelder «kontrollunntaket» i fvlt. § 36 som innebærer at flere ikke får tilkjent dekning for kostnader når et vedtak blir endret til gunst for brukeren, og ber også om oversikt over antall, andel og beløp fordelt på avslag/ikke avslag etter § 36 for Nav-saker for perioden 2014 tom 2019? Begrunnelse SV har blitt kontaktet av flere som mener at stadig flere NAV-brukere får avslag på krav om dekning sine advokatomkostninger etter forvaltningslovens § 36 etter at NAV-klage vant frem med bistand fra advokat. Det økonomiske ansvaret for at NAV omgjorde vedtaket etter en tvisteprosess lempes da over på brukerne selv. Det er en reell bekymring for at NAV fortolker ordlyden «utenfor kontroll» langt mer utvidende enn før, selv om loven har vært uendret siden 1995. I praksis fraskriver NAV seg oftere ansvaret for avslag som medførte klagesak og advokatutgifter for brukeren, f.eks ved avslag på arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd, eller annen ytelse, selv om vedkommende likevel vinner frem.






Svarene kan også leses her:

https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Sporsmal/Skriftlige-sporsmal-og-svar/Skriftlig-sporsmal/?qid=79139

Siste innlegg

Se alle

Lokallag i Oslo

Vi har endelig fått startet et lokallag i Oslo, og dette blir spennende. Giovanni Antonucci er leder av lokallaget og er klar for fullt trøkk fremover. Lenger ned på siden, k dere kan lese litt om Gio

bottom of page