top of page

Sparetips for slunken januarlommebok!

Januar kan være en tung måned for lommeboken om man har tatt litt ekstra i under julehandelen. For man skal liksom unne seg litt ekstra til jul og da er det lett å glemme at januar er en laaaang måned. For de av oss som sparer hele året for å få pengene til å strekke til er ikke januar noe unntak. Og i år er det ekstra ille fra før, med dyre matvarepriser og strømpriser som går til himmels. Men finnes det noen gode tips der ute som kan få hverdagsøkonomien til å bli litt mindre stram?

De fleste vet om tips som å kjøpe lavprismerker i dagligvarebutikken, slå av ovner og ta på ull, slukke lys i rom man oppholder seg i og ta bena fatt når strekningen tillater å la bilen stå eller å la offentlig transport kjøre uten oss. Mange har også hørt at det er lurt å Ikke handle når man er sulten og kjøp brukt tøy på Finn. Men finnes det noe flere hardcore tips? Noe som virkelig sparer oss for penger så det monner litt?


Vi har sjekket nettet og det finnes massevis av råd. Alt fra shoppestop, til å bruke mat- restene våre. Dette er jo ting de fleste vet. Det er dyrt å shoppe og mange har ikke råd til å handle det mest nødvendige av mat og klær engang, så hvordan skal man da spare?

Det finnes muligheter. Når det kommer til mat kan appen «Too good to go» være fin å bruke. Det er en app hvor man kan få kjøpt mat fra restauranter, kaféer, bensinstasjoner og dagligvarebutikker som ellers ville gått i søpla. Eksempler på mat kan være påsmurte rundstykker, bagetter, sushi ect, som ikke kan selges dagen etterpå, men som er like gode. Matvarer med kort holdbarhet eller boller, kaker og lignende som bare kan selges som ferskvarer og dermed ikke kan selges fra utsalgstedet dagen derpå. Utvalget kan variere, fra dag til dag og fra sted til sted. Prisen varier fra 39-49 kroner og som oftest får man mye mat. I tillegg er dette bra for miljøet. Så her er det bare å laste ned appen og følge anvisningene.





En annen app som kan gjøre at man får mer for pengene er mattilbud appen «Kupp.no», det er en app hvor man får oversikt over alle tilbudsavisene på ett sted, slik at man kan handle der det er billigst den aktuelle uken.

Når det kommer til strømsparing finnes det ulike apper hos de ulike strømleverandørene, hvor du kan få oversikt over når strømmen er billigst, slik at du kan dusje eller vaske klær på disse tidspunktene.

Eller kanskje kan du dusje på jobb? Fler arbeidsplasser kan tilby dusjfasiliteter til ansatte som ønsker å jogge eller sykle til jobb. Og da kan man jo risikere å bli litt sprekere også.

Barn som trener kan benytte seg av treningshallens dusj og skolens etter gymmen.

En annen måte å spare penger på er å selge ting som bare står og støver ned, og de fleste er kjent med Finn.no, men også appen Tise er en mye brukt app for kjøp og salg av ting man ikke lenger bruker. Ellers finnes det både bytteklubber og bytteringer, for både klær, møbler og utstyr. Sjekk ditt nærområde på nett. På Facebook kan man også finne slike byttesider som gjelder for ulike områder rundt om i landet.

Man kan også bytte hjelp med hverandre, for eksempel om du har en venn som er flink å sy så kan hen hjelpe deg med å legge opp gardinene dine og så kan du bake en kake til hen sin bursdagsfeiring for eksempel. Bytting på denne måten er lov, men vær obs på at bytting av yrkesmessige tjenester er opplysnings og skattepliktig. For eksempel hvis din venn er rørlegger og legger rør for deg og du er elektriker og gjør elektrisk arbeid hos hen. Her vil verdien ofte være stor (over 6000 kroner) og dermed skattepliktig. (1)

Har man venner man liker å treffe men lommeboken sier nei til kafe´ eller kino, hvorfor ikke invitere venner med på tur i skog og mark eller krype under ullpleddet sammen og se en hyggelig film på TV. Man må ikke alltid varte opp eller gjøre ting som koster penger. Hvis man har barn, er naturen fin å bruke. Det kan være vel så spennende for et lite barn å utforske naturen som å gå inn på en lekepark som koster penger og frister med dyre fristelser. For de litt eldre barna krever det gjerne litt mer aktivitet for å få dem til å ha det gøy ute i naturen, men både ski, skøyter, aking, bålbrenning med pinnebrød eller overnatting i hengekøye kan være fine aktiviteter som kan skape fine minner. Og utstyr kan man låne gratis de fleste steder i landet. Gå inn på kommunen sine hjemmesider, der står det oversikt over de stedene man kan henvende seg for å få låne gratis utstyr til fritidsaktiviteter. Slike utlånsordninger er gratis for alle og ingen krever at man må vise at man ikke har eller ikke har råd til utstyr. Ingen spørsmål, man bare låner. Og også dette tjener miljøet. Flere som deler utstyr gir mindre forbruk. Så her slår man to fluer i en smekk. Så da er det bare å sette i gang prosjekt «spare mer» en fin aktivitet på mørke vinterkvelder, som ikke koster noe annet enn litt tid og innsats. Ha en sparsommelig januar;)




Siste innlegg

Se alle

Lokallag i Oslo

Vi har endelig fått startet et lokallag i Oslo, og dette blir spennende. Giovanni Antonucci er leder av lokallaget og er klar for fullt...

Comments


bottom of page