top of page

Vinningen opp i spinningen?Regjeringen kom tidligere i høst med et statsbudsjett som skulle løfte de fattigste blant oss.

I vår kommentar til statsbudsjettet nevnte vi at det tross alt ikke dreide seg om store summer i rene penger per måned. Henholdsvis 334 kroner for minstepensjonistene og 225 kroner for uføre. Vi stilte også spørsmålet om dette ville utgjøre noe som helst når man så på prisøkning på mat og økte strømutgifter. Og i Aftenposten fredag 30. desember stod det en artikkel om nettopp dette. (1) I artikkelen «Regjeringen ser ut til å bomme på anslag om prisvekst. Det rammer dem som har aller minst», skriver de om hvordan regjeringen har feiljustert prisveksten for det neste året når de i statsbudsjettet har lagt opp til en prisvekst på 2,8 prosent. Dette viser seg å være 2,1 prosent under den reelle prisveksten. Den er altså på 4,9 prosent. Dette er problematisk for det betyr blant annet at summene på økt minstepensjon og engangsbeløpet til uføretrygdede som det ble lagt opp til i statsbudsjettet, kan risikere å tilsvare null.Og i verste fall kan det, som det står i artikkelen i aftenposten, (1) utgjøre at de fattigste blant oss får mindre i stedet for mer å rutte med.

Utregningene beskrevet i Aftenposten (1) viser at sosialklienter vil få 340 kroner mindre å rutte med hver måned om ikke satsene blir justert i forhold til reell prisvekst. De nevner også at barnetrygdens økning blir mindre verdt enn det økningen skulle tilsi. Det er vanlig å regulere statsbudsjettet i forhold til reel prisvekst i løpet av våren. Men for mange vil det være for sent, mener Rødt politikeren, Marie Sneve Martinussen som det refereres til i artikkelen. (1)

Og hun kan ha rett. Hvis mennesker med stam økonomi, hvor man må velge bort essensielle ting i hverdagen, i tillegg skal gå i minus kan, det går utover deres helse eller at de må sette seg i gjeld. Noe som bare øker byrden på en økonomi som er strukket for langt allerede.

Så vi får håpe at regjeringen tar grep og justerer budsjettet snart, ellers må noen av opposisjons politikerne «skrike høyt» på vegne av de fattigste i landet vårt. Vi får krysse fingrene.Siste innlegg

Se alle

Lokallag i Oslo

Vi har endelig fått startet et lokallag i Oslo, og dette blir spennende. Giovanni Antonucci er leder av lokallaget og er klar for fullt trøkk fremover. Lenger ned på siden, k dere kan lese litt om Gio

Comentários


bottom of page